Kültür Sanat

Sokak Sanatçısı Paris Sokaklarına Kalite Katıyor

Jordane Saget, ilham veren bir sokak sanatçısı. Sokak sanatına kalite katmak üzere yola çıkan 1980 doğumlu Fransız sanatçı, 2015 yılından beri Paris sokaklarını kendisine has kıvrımlarla süslüyor.

Sokak Sanatı (ya da onu hala İngilizce adıyla bilenler için “Street Art”) genellikle toplumda geniş kesimlerce kabul görmüş sanat anlayışlarını zorlayıp sorgulayan, hatta çoğu zaman sokaklara, araçlara ve şehir mobilyalarına zarar verdiği düşünülen bir sanat çeşidi.

Genellikle sprey boyalarla yapılan bu çağdaş sanatı, daha geçici olması için tebeşirle, hatta daha da geçici olması için buharlı cam üzerine parmakla çizerek yapan sanatçılar da bulunuyor.

Jordane Saget bunlardan biri ve yapmaya çalıştığı şey sokaklara, duvarlara, asfalta, yaya geçitlerine, otomobillere, mağaza vitrinlerine ve reklam alanlarına değer katmak.

Jordane Saget hiç bir eserine imza atmıyor çünkü zaten onun desenlerindeki kıvrımları görenler sanatçıyı hemen tanıyor.

Genellikle kapitalizme, kurulu düzene ve endüstriyel sanata karşı bir duruş olan sokak sanatı, Jordane Saget ile bir başka boyuta taşınıyor.

Bir gün onu bir otomobil fuarında bir Ferrari’yi “güzelleştirirken” görüyoruz…

Bir başka gün sanatçı Paris’in en güzel yapılarından biri olan Sacré Coeur’e bakan bir çalışma ofisinin pencerelerine çok özel kıvrım ve motiflerle değer katıyor.

Formula 1 Monaco Grand Prix’si koşulurken aynı anda sergilenen ve kendisine has kıvrımların başka bir medyada vücut bulduğu bu tablosu ise bir açık artırmayla satılıp geliri ihtiyaç sahiplerine bağışlanıyor.

Jordane Saget diğer sokak sanatçılarına hiç benzemeyen bir sokak sanatçısı. Hatta sokak sanatına çağ atlatan bir dahi. Sanata ve hayata yaklaşımlarıyla, ve artık onun adıyla anılan kıvrımlarıyla adını çoktan büyük sanatçılar listesine yazdırmış bile. Onu izlemeye devam edeceğiz…

Kaynak: https://www.instagram.com/jordanesaget/

Başa dön tuşu