Türkiye Beyaz Eşya Sanayi’nde Üretim ve İstihdam Tehlikede: TÜRKBESD’den Uyarı
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2024 yılının ilk yarısına ait sektörel verileri kamuoyuyla paylaştı. Raporda, 6 ana ürün grubunda ihracatın bir önceki yıla göre %4 azaldığı, iç satışların ise yılın ilk yarısında %11 artış gösterdiği ancak son üç ayda düşüşe geçtiği belirtildi. TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, iç pazardaki büyümenin yavaşlaması ve ihracattaki düşüş trendinin üretim ve istihdam açısından risk oluşturduğuna dikkat çekti.
Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Groupe SEB, Haier Europe, LG, Miele, Samsung, Versuni (Philips) ve Vestel gibi yerli ve uluslararası firmaları çatısı altında toplayan TÜRKBESD, sektörün 2024 yılına ilişkin ilk yarı değerlendirmesini açıkladı. Rapora göre, 6 ana ürün grubunda iç satışlar yılın ilk altı ayında %11 oranında artış gösterdi. Ancak yılın ilk üç ayında %28 seviyelerinde olan iç pazar büyümesi, son üç ayda ortalama %5 oranında küçülme kaydetti. İhracatta ise aynı dönemde %4’lük bir azalma görüldü. Altı ana üründe ihracat ve iç satışların toplamı yaklaşık 16 milyon adetle geçen yıla paralel seyrederken, üretim miktarında %1’lik bir artış kaydedildi.
Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük beyaz eşya üreticisi konumunda olan Türkiye, yıllık 33 milyon adet üretim ve 23 milyon adet ihracat kapasitesine sahip. TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, 60 bin doğrudan ve 600 bin dolaylı istihdam sağlayan sektörün, Ar-Ge, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm yatırımlarıyla global pazarda rekabet ettiğini belirtti. Sığın, küresel pazarlardaki daralmanın son iki yıldır ihracatı olumsuz etkilediğini ifade ederek, “İç satışlardaki büyümeye rağmen ihracattaki daralma, 2023 yılında toplam pazarda %4,5 oranında küçülmeye neden oldu. Sektörümüz bugüne kadar kapasite kullanımı ve istihdamda kayıp yaşamadı; ancak ihracatı zora sokacak politikaların bu tabloyu riske atmasından endişe duyuyoruz” dedi.