Teknoloji

Mars’ta Sıvı Su Rezervuarı Bulundu

2018-2022 yılları arasında Mars'ta görev yapan "Insight Lander," gezegenin derinliklerinden gelen titreşimleri 4 yıl boyunca kaydederek "Mars'ın nabzını" tuttu.

Mars’taki kayalıkların derinliklerinde sıvı su rezervuarı bulundu. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA’nın “Mars Insight Lander” keşif aracının verileri üzerinde yapılan yeni analizler, Mars’ın kabuğunun altında sıvı suyun varlığını ortaya koydu.

Bu veriler üzerinde yapılan yeni çalışmalar, sıvı suyun “sismik sinyallerini” tespit etti. Daha önce gezegende donmuş su ve buhar izlerine rastlanmış olsa da bu keşif, sıvı suyun varlığını ilk kez doğruluyor.

California Berkeley Üniversitesi’nden Michael Manga, BBC’ye verdiği röportajda, Dünya’da su aramak için kullanılan aynı tekniklerin Mars’ta da uygulandığını belirtti. Manga, “Su, gezegenlerin oluşumunda kilit bir role sahiptir. Bu buluş, ‘Mars’taki su nereye kayboldu?’ sorusuna ışık tutabilir” dedi.

Mars’ta bulunan sıvı su rezervuarının, gezegenin kayalık kabuğunun 10 ila 20 kilometre altında yer aldığı belirtiliyor. Araştırma sonuçları, bilim dünyasında büyük yankı uyandırırken, bulgular “Proceedings of the National Academy of Sciences” dergisinde yayımlandı.

Başa dön tuşu