Gastronomi

Bitkisel Beslenme Sağlık ve Çevre İçin Bir Trend Haline Geliyor

Dünya genelinde yaşanan hızlı değişimler, iklim krizinin etkilerini her geçen gün daha belirgin hale getiriyor.

Bu süreçte, tükettiğimiz gıdaların çevresel ve sağlık üzerindeki etkileri, giderek daha fazla önem kazanıyor. Özellikle bitkisel beslenme, hem sağlıklı yaşam hem de çevreyi koruma konularında artan bir ilgi görüyor. Bitki bazlı beslenmenin, sadece kişisel sağlık üzerinde değil, aynı zamanda gezegenimizin sürdürülebilirliği üzerinde de olumlu etkileri olduğu kanıtlanmış durumda.

Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. İsmet Tamer, bitki bazlı beslenmenin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgularken, bu beslenme tarzının kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi kronik rahatsızlıkların riskini azalttığını belirtiyor. Prof. Tamer, tarım ürünlerinin, hayvansal kaynaklı gıdalara kıyasla daha az su tüketimi gerektirdiğini ve bu sayede çevresel etkileri minimize ettiğini de ifade ediyor.

Prof. Tamer, “Son yıllarda bitkisel beslenmeye olan ilgi giderek artıyor. Bu beslenme biçimi, yüksek miktarda vitamin, mineral, lif ve antioksidan içeren gıdalarla zenginleştirildiğinde, sağlığımız üzerinde olumlu etkiler yaratıyor. Örneğin, folik asit açısından zengin lahana, brokoli, ıspanak ve semizotu gibi sebzeler, günlük beyin faaliyetlerinde hafıza ve odaklanma yeteneğini destekliyor,” diyor.

Her öğünde sebzelerin mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Tamer, omega-3 ve B12 kaynağı açısından zengin bitkisel besinlerin beyin sağlığına, hafızanın güçlenmesine ve sinir sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğunu da ekliyor. Ayrıca, sporcuların performanslarını artırmak, iyileşme süreçlerini hızlandırmak ve enerji seviyelerini optimize etmek için bitki bazlı besinleri diyetlerine dahil ettiğini belirtiyor. Bu beslenme tarzı, sporcuların daha hafif, enerjik ve dinamik hissetmelerine katkı sağlıyor.

Başa dön tuşu