Teknoloji

Teknoloji Devlerinin Elektrik Tüketimi Ülkeleri Geride Bırakıyor

Dijital teknoloji dünyasında dev adımlarla ilerleyen Google ve Microsoft, sadece inovasyon alanında değil, enerji tüketiminde de dikkat çekiyor.

Her iki şirket de yıllık 24 teravatsaat elektrik harcayarak Ürdün, İzlanda, Gana ve Kuzey Kore gibi ülkelerin yıllık elektrik tüketimini geride bıraktı.

Teknoloji devlerinin elektrik tüketimi, dünya genelinde birçok ülkenin enerji kullanımını aşarken, 223 milyonluk nüfusuyla Nijerya’nın yıllık 31 teravatsaatlik elektrik tüketimine neredeyse yaklaşıyor.

Bu durum, dijital teknolojilerin ve bulut bilişim altyapılarının hızla yayılmasıyla bağlantılı olarak enerji ihtiyacının da arttığını gözler önüne seriyor. Bu büyüme, sadece şirketlerin piyasa değerlerinde değil, enerji tüketimlerinde de önemli bir artışa yol açıyor. Companies Market Cap verilerine göre, Google, Apple ve Microsoft gibi dünyanın en değerli 10 teknoloji şirketi, toplam piyasa değeriyle 2023 yılında gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) 17,6 trilyon dolar olan Çin’i bile geride bıraktı.

Öte yandan, bu devasa şirketlerin sahipleri de zenginlik sıralamalarında üst sıralarda yer alıyor. Bloomberg Billionaires Index’e göre, 227 milyar dolarlık servetiyle Elon Musk, dünyanın en zengin insanı unvanını korurken, ilk 10’da yer alan diğer 8 isim de teknoloji sektöründen geliyor.

Başa dön tuşu