Magazin

Sanatçı Suavi Kimdir?

Son dönemde Beykoz’da düzenlenen konserinde yaşanan saldırı girişimiyle gündeme gelen sanatçı Suavi, dostları ve sevenleri tarafından büyük destek gördü.

Peki, Suavi kimdir ve nerelidir?

Tam adı Mehmet Suavi Saygan olan Suavi, 26 Ağustos 1950 tarihinde dünyaya geldi. Memur bir baba ile ev hanımı bir annenin dört çocuğundan biri olarak Kırıkkale’de büyüyen Suavi, müziğe olan ilgisini genç yaşlarda keşfetti. Kırıkkale’de kurduğu Meçhuller Grubu ile müzik hayatına adım atan Suavi, 1968-1972 yılları arasında üniversite eğitimini sürdürürken Ankara’daki gece kulüplerinde çeşitli grup ve müzisyenlerle sahne aldı. Bu dönemde okul masraflarını müzikle karşılayan Suavi, kendi şarkılarını yazmaya ve grubunu kurmaya da başladı.

ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden mezun olduktan sonra, uzun yıllar boyunca orkestralarda bateri ve gitar çalarak, solist olarak sahne aldı. Suavi’nin müzik kariyerinde önemli bir dönüm noktası, Beyaz Güvercin İstanbul Yarışması’nda “İki Gözüm İki Çeşme” şarkısıyla elde ettiği ikincilik oldu. 1994 yılında TRT’nin düzenlediği Altın Anten yarışmasında “Yalıçapkını” adlı eseriyle birinci oldu ve bu başarısı ona Kazakistan Almaata’da düzenlenen ve 24 ülkenin katıldığı Asya’nın Sesi (Voice Of Asia) yarışmasında Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandırdı. Yarışmada jüri tarafından verilen “Grand Prix” ödülüne layık görüldü.

Başa dön tuşu