Haber

Hayvan Hakları Yasası Görüşmelerinde Gerginlik: Dernek Temsilcileri Ve Hukukçular Toplantıya Alınmak İstendi

Muhalefet milletvekilleri, hayvan hakları derneklerinin temsilcileri ve hukukçuların toplantıya dahil edilmesini talep etti. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı, Veterinerler Birliği ve bazı gazeteciler içeri alınmıyor. Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı’nın burada olması sorun yaratmaz. Ayrıca, Meclis geleneklerinde komisyon görüşmelerinin televizyonda yayınlanması alışılmış bir şey değil; ancak 4 milyon hayvanın katledileceği bir yasayı görüşmek de alışılmış değil. Çok hassas bir konu ve daha fazla duyarlılık göstermenizi rica ediyoruz. Büyük gazetelerin temsilcileri, Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı ve Veterinerler Birliği Başkanı’nın buraya alınmasını talep ediyoruz,” dedi.

Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın talebi üzerine veteriner hekimleri temsilen bir veterinerin toplantıya alındığını belirterek, “Kanun teklifinin maddelerini görüşüyoruz. Genel görüşmelerde tüm STK’ların, odaların ve baroların konuşmalarını sağladık. Birlikte karar verdik ve yaptık. Sizden ricam, yol almamız gerektiği,” şeklinde konuştu.

Televizyon Yayını Talebi Gerginlik Yarattı

Muhalefet milletvekillerinin, komisyon görüşmesinin salondaki televizyonda yayınlanması talebi reddedildiğinde tartışma çıktı. DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, “Herkes bu yasayı takip etmek istiyor. Demokratik teamülü uygulamanızı istiyoruz. Bu yasa toplumu yakından ilgilendiriyor. Hayvan hakları savunucuları, ilgili barolar ve avukatlar burada. Televizyon sorunu varsa ben kendi televizyonumu getirebilirim. Bir televizyon temin edilebilir, Meclisimizin imkanları bu kadar sınırlı olamaz. Mikrofon bozulursa yapılmayacak mı? Televizyon bozulmuş yapılmıyor. İnsanlar buradaki görüşmeleri izlerse daha faydalı olur,” dedi.

Dışarıdan Tepkiler Yükseldi

Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, tartışmalar arasında kanun teklifinin 4. maddesini okuttu. Muhalefet milletvekilleri masalara vurarak protesto etti. Tartışmaların sürmesi üzerine Kirişci, toplantının televizyonda yayınlanmayacağını belirtti. Bir vekilin ‘Yalan söylüyorsunuz’ demesi üzerine Kirişci, “Ben yalan söylemem, yalan söyleyen sizsiniz. Siz yalan söylüyorsunuz, ben söylemiyorum,” dedi. Tartışmaların devam etmesi üzerine toplantıya 5 dakika ara verdi. Bu sırada dışarıda bekleyen hayvanseverler, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Yasayı geri çek’ sloganları atarak tepkilerini gösterdi. Aranın ardından komisyon yeniden toplanarak teklifi görüşmeye devam etti.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu