Teknoloji

Türkiye Kendi Konumlandırma Sistemini Kuruyor

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin kendi küresel konumlama sistemi için önemli bir adım attığını açıkladı.

Bayraktar, alçak yörüngeye fırlatılacak uydu takımının hazır olduğunu ve yakında Türkiye’nin bağımsız konumlandırma sistemini oluşturacağını duyurdu.

Bir süredir Fergani Uzay şirketi ile birlikte uydu ve uzay teknolojileri üzerine çalışmalar yürüten Baykar, bu alandaki gelişmelerin son aşamaya geldiğini işaret etti. TEKNOFEST Roket Yarışması’nda muhabirlerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, Türkiye’nin kendi GPS benzeri küresel konumlama sistemini kurma yolunda olduğunu belirtti.

Bağımsız Konumlama Sistemi Projesi İlerliyor

GPS gibi küresel konumlama sistemleri, hem askeri hem de sivil alanlarda büyük bir öneme sahip. Şu anda dünya çapında en yaygın kullanılan GPS sistemi ABD’ye aitken, Rusya’nın GLONASS, Çin’in BDS ve Avrupa Birliği’nin Galileo adında kendi konumlandırma sistemleri bulunuyor. Türkiye ise bir süredir bağımsız konumlama sistemi kurma yolunda önemli çalışmalar yürütüyor ve bu hedefe her geçen gün daha da yaklaşıyor.

Başa dön tuşu