Teknoloji

ABD’de İnsanların Dijital Kopyalanması Yasaklanıyor

ABD, yapay zeka aracılığıyla insanları dijital olarak kopyalamayı engellemeyi amaçlayan yeni bir yasa tasarısı duyurdu. “NO FAKES Yasası” olarak adlandırılan bu yasa, bir kişinin hayattayken ve ölümünden sonra 70 yıl boyunca yüzünün dijital ortamda izinsiz çoğaltılmasını yasaklayacak.

“Orijinalleri Koruma, Sanatı Destekleme ve Eğlenceyi Güvende Tutma” (Nurture Originals, Foster Art and Keep Entertainment Safe) anlamına gelen NO FAKES Yasası, tek bir fotoğraf veya ses kaydı kullanılarak gerçekçi deepfake içerikler yaratabilen yapay zeka araçları ile mücadele etmeyi hedefliyor.

Bu hafta meclise sunulan yasa tasarısı, bireylerin rızası olmadan dijital kopyalarının oluşturulmasını önleyecek ve bu tür içerikleri üreten kişi veya şirketleri sorumlu tutacak. Ayrıca, Instagram ve X gibi sosyal medya platformları da izinsiz deepfake içeriklere ev sahipliği yapmaktan dolayı sorumlu olacak.

NO FAKES yasalaştığı takdirde, insanların dijital kimliklerinin izinsiz kullanımına karşı güçlü bir koruma sağlayacak ve dijital dünyada kişisel mahremiyeti artıracak.

Başa dön tuşu