Güncel

AKP’de 4. Madde Krizi Derinleşiyor

Anayasa'nın değiştirilmez ilk dört maddesiyle ilgili tartışmalar Cumhur İttifakı'nda gerginliği artırmaya devam ediyor.

AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un anayasanın değiştirilmez maddeleriyle ilgili yaptığı açıklamalara sert eleştiriler yöneltti. Miroğlu, Uçum’un kullandığı “kurucu nesil” kavramını hedef alarak, bu yaklaşımın AK Parti’yi statükoculuğa davet ettiğini belirtti.

Miroğlu, Uçum’un “Değiştirilmezlik ilkesi, kurucu neslin geleceğe bıraktığı bir mirastır” ifadesine karşı çıkarak, “Anayasanın değiştirilmezlik ilkesini savunmak, milletin iradesine ipotek koymaktır” dedi. Miroğlu, “Bu kavramlar AK Parti’nin demokrasiye kapılarını kapatma eğilimlerini teşvik ediyor. Bu yaklaşımı benimseyenler, partinin geleceğini riske atıyor” diye ekledi.

Tartışmanın fitili, Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilebileceğine dair açıklamasıyla ateşlendi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise “Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili tartışma bizim gündemimizde yok” açıklamasına rağmen, parti içinde bu konudaki ayrışmalar derinleşiyor.

Başa dön tuşu