DünyaGüncel

Dev Buz Dağı Girdapta Mahsur Kaldı

Dünya’nın en büyük buz dağlarından biri olan “A23a”, 30 yıldan fazla bir süredir hareketsiz kaldıktan sonra tekrar hareket etmeye başlamıştı. Ancak, Antarktika yakınlarında bir girdaba yakalanan bu devasa buz dağı, aylardır aynı noktada dönüp duruyor.

BBC’nin haberine göre, A23a buz dağı, 1986 yılında Antarktika kıyılarından koparak Weddell Denizi’nde karaya oturmuş ve “buz adasına” dönüşmüştü. Geçen yıl ilk kez yeniden hareket eden A23a, güçlü okyanus akıntılarına kapılması beklenirken, Antarktika’nın kuzeyinde bir girdapta sıkışarak dönmeye başladı.

Uzmanlar, A23a’nın bu girdapta yıllarca mahsur kalabileceğini ve bu durumun buz dağının erimesini geciktirebileceğini belirtiyor. Open Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mark Brandon, BBC’ye yaptığı açıklamada, “A23a buzdağı hemen parçalanıp erimeyecek. O, adeta ölmeyi reddeden bir buz dağı.” ifadesini kullandı.

Yaklaşık 4 bin kilometrekare yüz ölçümüne ve 400 metre kalınlığa sahip olan A23a, devasa boyutlarıyla dikkat çekiyor. Bilim insanları, buz dağının hareketini ve gelecekteki olası etkilerini yakından takip ediyor.

Başa dön tuşu