Kültür Sanat

Kahramanmaraş’ta 13 Bin Yıllık Dikiş Aletleri Bulundu

Doğu Akdeniz ile Orta Anadolu ve Kafkas coğrafyasının kesişme noktasında yer alan Kahramanmaraş’taki Direkli Mağarası, önemli bir arkeolojik keşfe ev sahipliği yaptı. Mağarada yürütülen kazı çalışmalarında, kemikten yapılmış ve yaklaşık 13 bin yıllık olduğu tahmin edilen toplu iğne ve dikiş iğnesi bulundu.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, Onikişubat ilçesine bağlı Döngel Mahallesi’nde bulunan Direkli Mağarası’nın, Kahramanmaraş’ın kültürel zenginliklerinde öne çıkan bir yer olduğunu belirtti. Yaklaşık 18 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarında, bölgenin tarihsel ve kültürel önemi hakkında önemli bulgular elde ettiklerini anlatan Erek, Direkli Mağarası kazılarının bölgesel kültürel aktarımın yoğunluğunu gözler önüne serdiğini vurguladı.

Bu yılki kazılarda, milattan önce 11 bin 500’lü yıllara tarihlenen buluntulara ulaştıklarını ifade eden Erek, şu bilgileri paylaştı: “Bugün Kahramanmaraş, tekstil ve konfeksiyon sektöründe önemli bir ekonomik yapıya sahip. Bu yapının temellerini, bölgedeki arkeolojik yerleşim yerlerinde de görmek mümkün. Direkli Mağarası, hayvan kemiklerinden yapılmış delikli iğne yani dikiş iğnesi ve kemikten yapılmış başlı iğne (toplu iğne) gibi konfeksiyonun olmazsa olmaz aletlerini barındıran yerlerden biri.

Dönemin insanları burada yaşarken endüstrilerini de mevcut kültürel materyallere göre şekillendirmiş. Ayrıca mağarada yabani koyun ve keçi tüketildiğine dair önemli deliller var. Bu hayvanların tüketildiği düşünülürse, tekstilin olmazsa olmazı ip veya benzeri unsurların da bu hayvanlar üzerinden kullanıldığını söylemek mümkün.” Bu bulgular, sadece bölgenin tarihsel zenginliğini değil, aynı zamanda Kahramanmaraş’ın tekstil geçmişinin köklü temellerini de ortaya koyuyor.

Başa dön tuşu