Kahvaltı Yapmayan Çocuklar Daha Mutsuz Oluyor
Son yapılan bir araştırma, kahvaltıyı atlayan çocukların daha mutsuz olduklarını ortaya koydu. 10-17 yaş aralığındaki çocuklar arasında yapılan çalışmada, kahvaltı yapma sıklığının artmasıyla birlikte hayat memnuniyetinin de arttığı gözlemlendi. Araştırmaya 42 ülkeden yaklaşık 150 bin genç katıldı ve veriler analiz edildi. Sonuçlar, düzenli olarak kahvaltı yapmayan çocukların mutsuz olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar, her gün kahvaltı yapan çocukların yaşam memnuniyeti puanlarının en yüksek olduğunu, hiç kahvaltı yapmayan çocukların ise en düşük puanlara sahip olduğunu belirledi. Kahvaltının çocukların okulda daha iyi konsantre olmasına ve öğrenme süreçlerine olumlu katkı sağladığına inanılıyor. Kahvaltıda alınan vitamin ve besinlerin, özellikle öğrencilerin bilişsel işlevleri ve genel ruh hallerini iyileştirmede önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre, Portekiz’de her gün kahvaltı yapan çocuklar en yüksek yaşam memnuniyeti puanlarına sahipken, Romanya’da hiç kahvaltı yapmayan çocuklar en düşük puanları aldı. Anglia Ruskin Üniversitesi ve Universidad de las Americas’tan araştırmacılar, bulgularının aynı zamanda sosyo-ekonomik faktörlere de işaret ettiğini belirtiyor.
Profesör Lee Smith, “Çalışmamız kahvaltı sıklığı ile yaşam memnuniyeti arasında tutarlı bir ilişki buldu ve bunun birkaç nedeni olabilir. Önceki çalışmalar, kahvaltı yapmayan ergenlerde düşük ruh hali, yüksek anksiyete, stres ve depresyon vakalarının daha yaygın olduğunu göstermişti. Ayrıca, yeterli bir kahvaltı tüketimi, optimal bilişsel işlev için gerekli enerji ve besinleri sağlar, konsantrasyonu, hafızayı ve öğrenme yeteneğini geliştirir. Düzenli kahvaltı yapmamak, zamanla daha düşük yaşam memnuniyetine neden olabilir. Kahvaltıyı içeren düzenli bir rutin, günün geri kalanını da olumlu etkiler,” dedi.