Haber

Kamala Harris’in Başkanlık Adaylığı: Netanyahu için Zor Günler mi Geliyor?

ABD Başkanı Joe Biden’ın yaklaşan seçimler öncesi yarıştan çekilmesi, Demokrat Parti’nin yeni adayı olarak Kamala Harris’in öne çıkmasına neden oldu. Harris’in, Biden’a kıyasla İsrail’e daha eleştirel bir yaklaşım sergilediği ve Gazze’deki sivil ölümlerinin artması üzerine özel görüşmelerde Netanyahu’ya karşı daha sert bir tutum alınmasını savunduğu bildiriliyor.

Biden’ın adaylıktan çekilme kararı sonrası Kamala Harris’in Demokrat Parti’nin başkan adayı olması bekleniyor. Seçildiği takdirde Harris’in büyük ölçüde Biden’ın dış politika çizgisini sürdüreceği öngörülüyor. ABD medyasına göre Harris, İsrail konusunda Biden’dan daha eleştirel bir tutum sergilerken, Rusya ve Çin’e karşı Biden’ın sert duruşunu devam ettirecek.

Harris’in başkan adaylığının Demokrat Parti Ulusal Kongresi’nde (DNC) netleşmesi bekleniyor. Siyasi yorumcular, Harris’in dış politikada Biden’ın hedeflerini büyük ölçüde devam ettireceğini belirtse de, İsrail konusunda Biden’dan daha eleştirel bir pozisyonda olduğunu ifade ediyor.

Ukrayna’ya Güçlü Destek ve Çin’e Karşı Duruş

Harris’in seçilmesi halinde Ukrayna’ya güçlü bir destek sunması ve Çin’in yükselişine karşı Asya Pasifik bölgesindeki müttefiklerle ilişkileri derinleştirmesi bekleniyor. Orta Doğu’daki ABD müttefiklerine destek sağlamaya devam edeceği öngörülse de, Harris’in İsrail politikalarında daha eleştirel bir yaklaşım sergileyeceği düşünülüyor.

Harris’in, İsrail’in Gazze’deki eylemlerine Biden’dan daha eleştirel yaklaştığı söyleniyor. Bu hafta içinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile ABD ziyareti sırasında görüşmesi beklenen Harris, kalıcı bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için daha sıkı çalışabilir.

Dış Politika Tecrübesi ve Danışmanlarına Bağımlılık

Harris, Senatör olmadan önce hukuk alanında kariyer yapmış bir isim olarak, dış politika alanında nispeten daha az deneyimli bir başkan yardımcısı olarak görülüyor. Bu nedenle dış politikada büyük ölçüde danışmanlarına bağımlı kalacağı düşünülüyor. Ancak, Biden ile çalışmış olması ve ondan aldığı tecrübe, Harris için önemli bir avantaj olarak değerlendiriliyor.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu