Ekonomi

Kira Artış Oranı Belli Oldu: Yasal Sınır Yüzde 64.91

Mülk sahipleri, bu oranın altında bir artış yapabilirken, yasal olarak belirlenen bu sınırın üzerine çıkmaları mümkün değil.

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, kira artış oranları da netleşti. Bu ay sözleşmesini yenileyen ev veya işyeri kiracıları için TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre en fazla yüzde 64.91 oranında zam yapılabilecek.

Ancak, yasal düzenlemelere rağmen, kira artışlarının çoğu zaman piyasa koşullarında uygulandığı belirtiliyor. Ipsos araştırma şirketinin verileri, ev sahibi-kiracı ilişkilerindeki sorunların devam ettiğini gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre;

Yasal Düzenlemeler Göz Ardı Ediliyor

Fahiş kira artışlarına karşı getirilen yüzde 25 zam sınırı, iki yıl boyunca uygulandıktan sonra Temmuz ayında sona ermişti. Ancak, bu sınırlama geçerliyken bile, 2024 yılının ilk beş ayında kontratlarını yenileyen kiracıların yarısından fazlasının kira artışı yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti. Yüzde 30’un üzerinde artış yaşayan kiracıların oranı ise yüzde 69 olarak kaydedildi.

Temmuz ve Ağustos aylarında, kira artışlarının TÜFE’ye göre yapılmaya başlanmasıyla birlikte, kira kontratlarını yenileyen kiracıların yüzde 35’inin kira artış oranı, belirlenen yasal sınırın üzerinde oldu. Bu veriler, yasal düzenlemelere rağmen kira artışlarının fiili durumda daha yüksek oranlarda gerçekleştiğini gösteriyor.

Başa dön tuşu