Dünya

Son 30 Yılın En Sıcak Günleri

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), son 30 yılın en sıcak günlerinin yaşandığını bildirerek iklim değişikliği tehdidine dikkat çekti.

WMO Sözcüsü Clare Nullis, küresel ortalama sıcaklıkların son otuz yıllık periyodun üzerine çıktığını belirterek, bu sıcaklık artışının ardındaki en büyük etkenin “iklim değişikliği” olduğunu vurguladı.

Avrupa’da Mevsim Normallerinin Üzerindeki Sıcaklıklar Endişe Yaratıyor

Avrupa genelinde normalin üzerinde seyreden sıcaklıklarla ilgili açıklamalarda bulunan Nullis, son 30 yılın sıcaklık değerleri baz alınarak yapılan ölçümlerde, 1991-2020 döneminin ortalamalarının üzerinde sonuçlar elde edildiğini belirtti. “Şu anki sıcaklık değerleri, geçmiş 30 yıllık ortalamalara göre oldukça yüksek. İklim değişikliği, bu aşırı sıcaklıkların arkasındaki temel neden” ifadelerini kullandı.

Avrupa’nın En Sıcak Temmuz Ayı: Rekorlar Kırıldı

Nullis, bu yaz birçok sıcaklık rekorunun kırıldığına dikkat çekerek, “Birçok Avrupa ülkesi, kayıtlardaki en sıcak Temmuz ayını yaşadı” dedi. Ayrıca, Avrupa’da şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık olan 48,8 santigrat derece, 11 Ağustos 2021’de Sicilya’da ölçülmüş ve bu rekor hala geçerliliğini koruyor.

İklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha fazla hissedilirken, uzmanlar, bu durumun dünya genelinde giderek daha büyük bir tehdit oluşturduğunu ve acil önlemler alınması gerektiğini belirtiyor.

Başa dön tuşu