Güncel

Türkiye’de Orman Yangınlarıyla Mücadele Mümkün Mü?

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, her yıl ülkede 2 binden fazla orman yangını meydana geliyor.

Türkiye, orman yangınları açısından yüksek risk taşıyan bir coğrafyada yer alıyor. Yangınların bir kısmı insan kaynaklı nedenlere dayanırken, uzmanlar asıl sorunun yangınla mücadele stratejilerinde yattığını vurguluyor.
Son yıllarda yangınla mücadelede sıkça tartışılan helikopter ve uçak kullanımı, kamuoyunda önemli bir yer tutsa da, yangın ekologları bu araçların etkisinin abartıldığını belirtiyor. 15 büyük orman yangınını takip eden ve bu konuda bir kitap yazan Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, yangın söndürme çalışmalarında kullanılan agresif yöntemlerin yanı sıra, yangına dirençli ormanlar oluşturmanın gerekliliğine dikkat çekiyor.

Yangına Dirençli Ormanlar Nasıl Oluşturulur?

Prof. Dr. Neyişçi’ye göre, yangına dirençli ormanlar oluşturmak için öncelikle orman içindeki rüzgarın kontrol altına alınması gerekiyor. “Orman içerisindeki ağaçları kesmek yanıcı maddeleri ortadan kaldırmaz, zira yerde kalan kozalak bile yangını başlatabilir. Ancak rüzgarı kontrol edebilirsiniz. Sık dikilmiş servi ağaçlarıyla oluşturulan rüzgar perdeleri, ormanın içerisine giren rüzgarın hızını düşürür ve böylece yangın kontrol altına alınabilir,” diyor Neyişçi.
Bu basit ama etkili yöntem, hem yangınla mücadelede hem de iklim değişikliğiyle savaşta önemli bir rol oynayabilir. Yurt dışında uygulanmış bu tür projeler, ne yazık ki Türkiye’de yeterince benimsenmiş değil. Neyişçi, bu tür stratejilerin Türkiye’de yaygınlaştırılması gerektiğini vurguluyor.

Başa dön tuşu